Kedi Gençlik Hastalığı
21 Kasım 2018Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma
21 Kasım 2018
1- Stomatitis (ağız mukozasının yangısı): Çoğu zaman enfeksiyöz hastalıkların seyri esnasında açığa çıkar bazen de B vitamini eksikliği ve diş çürüğüne bağlı olarak şekillenebilir. Ağızdan kötü koku gelir ve salya artışı şekillenir. Tedavi olarak diş taşlarının uzaklaştırılması ağız antiseptikleri ve antibiyotikler kullanılır.
2- Gingivitis (diş etlerinin yangısı): Diş etlerinin şişmesi ve kızarmasıyla kendini belli eden bir lezyondur. Oluşum nedeni sistemik hastalıklar, diş taşlar, diş çürüğü ve yabancı cisimlerdir. Başlangıçta şişkinlik azdır fakat lezyon ilerledikçe şişlik artar ülserli üremeler şekillenir. Tedavisi diş taşlarının temizliği ve antibiyotiktir.
3- Epulis (diş eti tümörleri): Epulis diş etlerinden köken alan tümörlerin genel adıdır. Çiğneme güçlüğü salya artışı ağırda koku ve tümör üzerinde yer yer kanamalar gözlenir. Tedavisi tümörün operatif olarak uzaklaştırılmasıdır çoğunlukla tümörlerin kötü huylu olduğu unutulmamalıdır.
4- Diş taşları: Salyada bulunan kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat gibi maddelerin dişler üzerinde birikmesiyle oluşan lezyonlardır. Ağızdan pis bir koku ve aşırı salya artışı şekillenir. Diş taşları diş çürüğünün oluşumunu kolaylaştırdığı gibi böbrek ve kalp problemlerinin en önemli sebeplerindendir. Daha çok evde beslenene kedi ve köpeklerde gözlenir. Bunun en büyük sebebi yumuşak olan ev gıdalarıyla beslenmeleridir. Diş taşlarının tedavisi diş taşı temizliğidir, anestezi altında kavitron ile fakat en önemlisi oluşumunu engellemektir. Bunun için sert hazır kedi-köpek mamaları, dişleriyle çekebilecekleri oyuncaklar ve düzenli olarak her gün dişlerin fırçalanması şarttır.
5- Diş fistülleri: Diş kökünden başlangıç alan fistüllere denir. İlgili diş ile bağlantılı olarak gözün yanında ya da çene altında apse, yara şekillenir. Tırmalama sonucu yara oluştuğu sanılsa da asıl problem çürük diştir. Tedavisi ise hemen lezyonlu dişin çekimidir.