Şüphesiz ki, yavru köpeğinizin “evi” olarak benimseyeceği kulübesi onun en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi. Yavru köpeğiniz kulübesinde güvende ve huzurlu hissedecektir. Kulübe, yavru köpeğinizin eğitimi için de son derece önemlidir.
Tel veya plastikten imal edilmiş köpek kulübeleri hem dayanıklı olacaktır hem de köpeğinizin kendisine zarar verme ihtimalini en aza indirecektir.
Köpeğiniz, kulübenin içinde rahatça ayakta durabilmeli ve dönebilmelidir. Aksi takdirde kulübe köpeğinize küçük demektir. Ancak, kulübenin çok büyük olması da bir dezavantaj yaratabilir. Kulübenin yalnızca bir bölgesini evi olarak benimseyebilir. Kulübe, mutlaka uygun havalandırma deliklerine sahip olmalıdır. Ancak bu delikler, hava akışını önleyecek ya da köpeğinizin başını ve patilerini sıkıştırabileceği kadar küçük olmamalıdır.
Eğer köpeğiniz iri bir ırk ise, ekonomik ve uzun ömürlü olması açısından boyutu ayarlanabilen bir köpek kulübesi tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin üşümemesi için kulübeye yastık veya battaniye koyabilirsiniz. Ancak köpeğinizin çiğneme huyu var ise bunu pek tavsiye etmiyoruz. Kulübeye konacak olan her türlü malzemeyi dikkatle seçmeli ve köpeğinize zarar verebilecek maddeler içermediğinden emin olmalısınız. Kulübeyi evinizde çok yoğun olarak kullandığınız bir bölüme koymayın, ancak tamamen gözlerden uzak bir yere de koymayın. Bu sayede köpeğiniz hem istediği mahremiyete sahip olacak hem de evde olan bitenden dışlanmış hissetmeyecektir.
Köpeğiniz kulübesi ile ne kadar erken tanışırsa alışma süreci o kadar kısa olacaktır. Köpeğinizin kulübesine ilk adımını atması için kulübenin içine veteriner kliniğinizden almış olduğunuz mama veya ödül mamasından biraz koyabilirsiniz. Kulübenin artık onun evi olduğunu anlatmak için de “kulübe”, “ev” gibi kısa komutları tekrarlayın. Ancak, yavru köpeğinizin kafasının karışmaması için sürekli aynı komutları kullanmanız önemlidir. Bu rutini köpeğiniz yeni evine iyice alışana kadar düzenli olarak tekrarlamalısınız. Köpeğinizin kulübesi onun rahatlayacağı bir ortam olacağı için asla kulübeyi ceza verme amaçlı kullanmayın. Köpeğinizin kulübesinde oyalanabileceği bir çiğneme oyuncağı onu hem meşgul tutacaktır hem de diş sağlığı için de faydalı olacaktır.
Tasma, köpeğinizin ve çevredekilerin güvenliği için çok önemlidir ve köpeğiniz henüz yavruyken tasmayla dolaşmaya alışması en iyisi olacaktır.
Tasmanın boyu, köpeğinizin boynunu sıkmayacak kadar geniş ancak kafasını çıkarmasına müsaade etmeyecek kadar küçük olmalıdır. Doğru tasma boyutu, köpeğinizin boyun çevresi ölçüsünün 5 cm kadar fazlasıdır.
Köpekler en hızlı yavruluk dönemlerinde büyürler. Tasmasının köpeğinizin boynunu sıkmadığından emin olmak için düzenli olarak kontrol edin. Tasma, köpek eğitimi ve gezdirilmesinde önemli bir unsurdur. Eğitim ve gezi amaçlı kullanılan kayışlar 2 metre uzunluğundadır.
Köpeğinizin kaybolması durumunda künye veya çip köpeğinizi bulabilmek için son derece önemlidir. Köpeğinizin tasmasında her daim takılı olmasını önerdiğimiz künyede köpeğinizin adı, sizin adınız, adres ve iletişim bilgileriniz mutlaka bulunmalıdır. Deri altına yerleştirilen mikro çipler çok daha etkin çalışmaktadırlar ve kaybolma, çalınma gibi durumlarda çok daha hızlı sonuç verecektir. Bu çipin yerleştirilmesi için veteriner hekiminizle görüşünüz.
Köpeğinize mama ve su kabı alırken, köpeğinizin deviremeyeceği ve rahatça yemek yiyip su içebileceği kadar ağır olmasına dikkat ediniz. Ayrıca, bu kapların rahatça temizlenebildiğinden de emin olmalısınız, zira bu kapların her gün yıkanması köpeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer ayrıntı da, nadir de olsa köpeklerin plastiğe karşı alerjik olabileceğidir. Bu durumda metal olan mama ve su kaplarını tercih edebilirsiniz.
Yavru köpeğinize uygulayacağınız haftalık tüy bakımı, onu hem rahatlatacak hem de cilt ve tüy sağlığını olumlu etkileyecektir. Eğer köpeğiniz kısa tüylü bir ırk ise tüylerini tararken doğal bir kıl fırça veya plastik tarak işinizi görecektir. Uzun tüylü ırklar için ise uzun dişli, büyük ve dayanıklı bir tarak kullanılmalıdır.
Köpek oyuncakları, köpeğinizin kemirme, çiğneme gibi doğal davranışlarını kendisine zarar vermeden gerçekleştirmesini sağlarken aynı zamanda kişisel eşyalarınızdan da uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Sabah uyandığınızda yarısı yenmiş, çiğnemiş çorap veya terliklerle karşılaşmak istemiyorsanız köpeğinize doğru oyuncakları almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz J. Bu köpek oyuncakları köpeğinizin eğitimi ve alıştırma yapması için de ciddi bir önem teşkil etmektedir.
Köpeğinizin tamamen ağzına sokabildiği bir oyuncak onun için tehlikeli derecede küçük demektir. Bu oyuncak köpeğinizin boğazına takılabilir veya yuttuğu takdirde sindirim sistemine zarar verebilir.
Kırılgan, sivri uçları veya ek parçaları olan oyuncakları yavru köpeğinize vermeyin.
İpleri olan oyuncaklar köpeğinizi hırçın davranışlara teşvik edebilir. Bu nedenle köpeğinizi bu tip oyuncaklarla tanıştırmamanız en iyisi olacaktır.
Yumuşak, kolayca parçalanabilecek oyuncaklar da sivri dişleri ve güçlü çeneleri olan köpeğiniz için uygun tercihler olmayacaktır.Yavru köpeğiniz için çiğneyebileceği her şey bir oyuncaktır: terlikler, çoraplar, giysiler. Oyuncak olan nesneler ve olmayanlar arasındaki çizgiyi net bir şekilde çizmek size düşüyor.
Çocuklar için uygun olan oyuncaklar köpeğiniz için uygun olmayan maddelerden yapılmaktadır. Köpeğinize köpekler için üretilmiş olan oyuncaklardan almalısınız.
Plastik poşetler köpeklerin oyuncağı olmamalıdır. Bu poşetler köpeğinizin boynuna dolanıp boğulma riski doğurabilir. Köpeğinizin poşeti parçalayıp yutması da bir başka risktir.
Ayrıca, köpeğinizin araştırmacı ruhunu da gösterebileceği, içine mama koyulabilen oyuncaklar, onun için hem eğitici hem de eğlendirici olacaktır.